Boomloos

De term ‘boomloos zadel’ is eigenlijk niet goed. Een boomloos zadel heeft namelijk weldegelijk een boom, maar deze boom is flexibel en meestal van leer. Een echt boomloos zadel is een barebackpad, een rijdpad (die verkoop ik ook). Het allergrootste voordeel van de flexibele boom is dat die zich naar de rug van het paard vormt. Stel je eens voor: jij hebt broekmaat 38. Je trekt een spijkerbroek aan, die zit op dat moment perfect. Nu moet je deze broek de komende tien jaar dragen. Ongeacht of je afvalt, aankomt, zwanger bent, meer of minder spieren hebt…dat maakt niet uit. Maat 38 moet je dragen. Zie je het probleem? Daar zeg jij toch nee tegen? Een paard kan ook nee zeggen tegen een slecht passend boomzadel. Alleen horen we dat vaak niet. En dan uit het zich in een ‘stout paard’. Witte vlekken/haren op de schoft is een zichtbaar feit dat het paard een slecht passend zadel heeft, of heeft gehad. Die vlekken zijn als het ware blaren, en die gaan nooit meer weg.

Een boomloos zadel kun je als het ware vergelijken met een joggingbroek. Het zit comfortabel, klemt niet en als je een beetje je best doet, ziet het er nog best hip uit! Maar let op: niet elk boomloos zadel past op je paard, net als dat jij niet in elke joggingbroek past. Boomloos rijden is wel even wennen: door het gebrek aan harde boom, voel je je paard veel beter bewegen. Je bent in het begin je balans even kwijt. Dat voelt gek. De kunst is om vol te houden! Gun jezelf en je paard enkele weken de tijd om de balans terug te vinden. Daarna is je balans weer terug, en maak je de meest heerlijke ritten die je je maar voor kunt stellen. Beloofd. De band met je paard wordt er absoluut beter door. Je bent meer in harmonie, omdat je elkaar letterlijk en figuurlijk beter aanvoelt.

Kortom: een boomloos zadel is flexibel, het beweegt mee, het is eenvoudig aan te passen middels de juiste pommels, pads en inlages en je bent samen met je paard veel beter in balans.